Skoči na glavno vsebino

Koronavirus (COVID-19)

 

Spoštovani starši,

zaradi morebitne širitve koronavirusa v državi smo na Osnovni šoli Korena ter vrtcu Korena, v sodelovanju s pristojnim Ministrstvom, na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje sprejeli ukrepe za zmanjševanje širjenja različnih okužb. Za uspešno preprečevanje pojava in širjenja okužb potrebujemo tudi Vašo pomoč.

V skladu z navodili NIJZ ter MIZŠ smo pripravili Načrt za zagotavljanje kontinuiranega dela na OŠ Korena v primeru koronavirusa SARS-CoV-2.

Načrt – koronavirus

V nadaljevanju so navedeni splošni preventivni ukrepi, ki jih priporoča NIJZ.

SPLOŠNI PREVENTIVNI IN SPECIFIČNI UKREPI (NIJZ)

Vir: https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe.

Situacija, ki smo ji izpostavljeni, je velik izziv, zato je še posebej pomembno, da delujemo preventivno in odgovorno za omejitev širjenja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2.

Pomembno je, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj), ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.

Vsak izmed nas lahko zmanjša tveganje za okužbo in širjenje okužbe z izvajanjem naslednjih ukrepov:

 • Redno in temeljito si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, si roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami.
 • Izogibamo se tesnih stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Upoštevajmo varno razdaljo 1,5 metra.
 • Upoštevamo pravilno higieno kašlja (preden zakašljamo/kihnemo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvržemo med odpadke in si nato umijemo roke z milom ter vodo. Infografika o pravilni higieni kašlja je dostopna na naslednji povezavi.
 • Upoštevamo pravila socialnega distanciranja, kar pomeni, da se brez potrebe ne družimo z osebami izven skupnega gospodinjstva, pazimo na razdaljo najmanj 1,5 m oz 2 m.
 • Uporaba nemedicinske obrazne maske je priporočljiva:
  • za osebe s simptomi ali znaki covid-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu),
  • za osebe, ki negujejo bolnika s sumom na covid-19 ali s potrjenim covid-19 (v tem primeru priporočamo uporabo zaščitne maske),
  • za osebe, ki negujejo osebo z rizičnimi dejavniki za težji potek covid-19, ki ni iz istega gospodinjstva,
  • za osebe, ki se zadržujejo v zdravstveni ustanovi,
  • za osebe, ki uporabljajo javni prevoz,
  • za osebe, ki se zadržujejo v zaprtem prostoru, v katerem se zadržujejo ljudje iz različnih gospodinjstev in ni mogoče vzdrževati medosebne razdalje najmanj 1,5 metra.

Priporočila za uporabo mask pri mladoletnih osebah, v šolstvu in na delovnem mestu so na naslednji povezavi.

Pri uporabi mask je treba upoštevati pravilno namestitev in odstranitev maske ter upoštevati načelo nedotikanja maske med uporabo. Prikaz pravilne namestitve in odstranitve maske je prikazan na naslednji povezavi.

 • Če je mogoče, se odločimo za uporabo alternativnih metod nakupovanja, kot so spletna prodaja in dostava na varen način, pri čemer dostavljavec ne vstopa v naš dom in nam dostavi paket pred vhodna vrata. Pri tem upoštevamo priporočila na naslednji povezavi. Če potrebujemo zdravila iz lekarne, za pomoč prosimo zdravega svojca ali drugo zdravo osebo, če pa se v lekarno odpravimo sami, upoštevajmo priporočila na naslednji povezavi.
 • Če potrebujemo pomoč, prosimo družinske člane, prijatelje ali pomoč poiščemo v lokalni skupnosti (Rdeči križ, Civilna zaščita ipd.).
 • Upoštevamo ukrepe, namenjene omejevanju socialnih stikov, ki so navedeni na naslednji povezavi.

Poleg tega poskrbimo za higiensko ravnanje v gospodinjstvu, kar pomeni da:

 • Za čiščenje površin uporabljamo vodo in običajna čistilna sredstva.
 • Večkrat očistimo površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, mize, kuhinjski pult, nočne omarice, straniščno školjko, pipe umivalnikov, telefoni, tipkovnice ipd.).
 • Odpadke iz gospodinjstva odlagamo kot običajno.
 • Po vsakem ravnanju z odpadki in/ali čiščenju si temeljito umijemo roke z milom ter vodo.
 • Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov. Prostor prezračimo za pet do deset minut večkrat na dan.
 • Z embalažo živil in drugih izdelkov, ki jih prinesemo iz trgovine, ravnamo kot s potencialno onesnaženo. Pri tem upoštevamo navodila na naslednji povezavi.
HIGIENSKA PRIPOROČILA ZA IZVAJANJE RAZLIČNIH DEJAVNOSTI

Za preprečevanje ponovnega širjenja virusa so potrebne določene prilagoditve tudi pri izvajanju različnih dejavnostih, in sicer:

 

V tem trenutku sta šola in vrtec storila vse, kar je smiselno, da bodo lahko vzgojne dejavnosti nemoteno potekale.

V primeru spremenjenih razmer glede pojava različnih okužb se bodo ukrepi temu prilagodili. O novostih Vas bomo sproti obveščali.

V upanju na zdravje in dobro počutje vseh Vas lepo pozdravljamo!

Dodatna pojasnila v zvezi s prehrano v vrtcu in šoli

Zgornja Korena, 25. 1. 2021

                                                                                                 Peter Lešnik, ravnatelj

 
 
 
 
Dostopnost