SPREJEM MLADIH ČLANOV RDEČEGA KRIŽA

 V četrtek, 26.5.2022, so bili tretješolci na naši šoli sprejeti v mlade člane RK. Jaz, Eva Vrbnjak in Mai Horvat iz 6. razreda smo povezovali svečani program ob sprejetju mladih članov RK v to humano organizacijo. Ob začetku je otroški pevski zbor zapel nekaj pesmi, nastopali so tudi učenci 1. in 2.razreda. Tretješolcem je njihov poseben dan polepšala učenka iz 1.razreda s kitaro in Domen iz 8. razreda s harmoniko. Mi pa  smo jim povedali nekaj o zgodovini in delovanju RDEČEGA KRIŽA, ki 8. maja praznuje svoj dan. Ta humana organizacija ima pomembno vlogo pri pomoči ljudem ob vojni vihri, ki divja v Ukrajini.  Potem smo jim kot izkušeni mladi člani RK povedali, kakšni morajo biti od zdaj naprej, ko bodo tudi oni postali člani te organizacije. Skrbeti morajo za osebno čistočo in zdravje, pomagati bolnim sošolcem pri zamujanju učne snovi, ne smejo pozabiti na urejeno prehrano in kar je najbolj pomembno, pomagati starejšim ljudem, ki so pomoči potrebni.

Tretješolce je v mlade člane RK sprejela gospa Štefka Ljubojevič, predsednica RK Korena  in gospod ravnatelj. Vsak izmed njih je dobili majhno pozornost, ki ga bo spominjala na  ta svečani dan.

Mi pa smo jim na koncu namenili še nekaj vzpodbudnih besed in jim povedali, da je najlepše darilo, ki ga komu podariš NASMEH, zato naj bodo  radodarni in ga podarjajo naprej.                                                            

                                                                                                                                   Urška Krajnc

                                                                                                                                    6.razred

 

MOJE POČITNICE

Med počitnicami sem bil v živalskem vrtu. Videl sem noja, tigra, leva, slona, črnega volka in še  veliko drugih živali. Najbolj smešna mi je bila opičja družina. Mala opica je nagajala očetu. Uščipnila ga je v zadnjico. Oče se je zelo razjezil. Vzel je šibo in stekel za malo opico.

         Oskar Barilar Arcet, 3. razred

Med počitnicami smo bili na morju. Ker smo lani bili doma, je bilo letos veselje še toliko večje. Uspelo se mi je naučiti samostojno plavati. To je bil dogodek, na katerega sem zelo ponosna.

                      Nika Mulec, 3.razred

Med počitnicami sem bila dvakrat na morju. Vozili smo se s čolnom. Videli smo morske želve, katere sem tudi božala. Na morju sem še praznovala osmi rojstni dan. Zelo sem uživala.

Taja Kristl, 3. razred

Med počitnicami smo bili na morju v San Simonu. Vsaki dan smo se hodili kopat. Na plaži sem nenadoma videl fanta podobnega mojemu sošolcu. Stopim bližje in zagledam Oskarja.. Zelo sem bil vesel, da sem ga srečal. Skupaj sva se več dni igrala na plaži.

      Enej Potočan, 3. razred

Izlet v Lipico in Postojnsko jamo

Ob 6. uri smo se zbudili in šli v pekarno kupiti žemljice. Počasi smo se odpravili proti Lipici. Tam smo videli veliko konjev in hleve. Iz Lipice smo se odpravili v Postojnsko jamo. Z vlakom sem se odpeljali v notranjost jame, kjer smo videli človeško ribico in kapnike. Domov smo se vrnili ob deveti uri zvečer. Najbolj mi je ostala v spominu človeška ribica.

Teja Ornik, 3. razred

Med počitnicami sem bil pri babici na Ptuju. Ko je mami prišla iz službe po mene, me je presenetila in sva šla v toplice. Tam sva srečala mamino sodelavko in skupaj sva se šla vozit po toboganih. Šli smo tudi na valove, kjer me je večkrat zalila voda. S prijateljema smo šli na veliko skakalnico, ki je bila visoka 5 metrov. Ko sem skočil prvič, sem imel odprte roke in ko sem priletel v vodo, me je speklo, da sem imel vse roke rdeče. Najbolj všeč mi je bilo, ko sva se z mamico z blazino peljala po velikem toboganu. Letelo je kot strela, tako da sva oba kričala.

Anej Tkalčič, 4. razred

Proti koncu počitnic smo odšli po gobe.

Zjutraj sem se zbudila ob šestih. Ko sem se oblekla, sem si naredila dva sendviča in ju zavila. Nato sem vzela ostale stvari in odšla do sosedov. Ko smo se odpravili, je bila ura že sedem. Ko smo prišli do želene lokacije, smo parkirali avto in vzeli vsak svojo košaro. Štirje smo si obuli škornje, ena pa pohodne čevlje, nato smo odšli po gobe. Po nekaj urah nabiranja smo se vrnili do avta, ker smo postali lačni. Ko smo prišli do avta, smo dali gobe v prtljažnik, se preobuli in odpeljali do restavracije. Tam smo se dobro najedli in odšli domov. Po prihodu domov sem še bila malo pri sosedih. Nato sem vzela stvari in odšla domov.

Ta dan mi bo ostal večno v spominu.

Žana Glavica, 4. razred

Ko so se počitnice bližale h koncu, smo se ati, sestrična Urška in jaz odpravili v sobo pobega.

Ko smo prišli tja, so nam najprej povedali pravila, potem smo lahko odšli v sobo, kjer smo začeli iskati ključe. Morali smo ugotoviti številke za ključavnice in še veliko drugih stvari. Proti koncu reševanja se je odprla omara. Hitro smo šli pogledat, kaj je v njej. Ugotovili smo, da je to vhod v drugo sobo. Tudi v tej sobi smo reševali uganke. Zadnji dve minuti smo slišali zvoke, ki so nas opozarjali, da moramo čimprej ven, saj se igra bliža h koncu. Nad modro posteljo je bila koda za izhod.

Na kocu smo se še fotografirali s klobuki, očali …

Sara Glonar, 4. razred

Po zaključku šole sem z Mikovo karavano odšla na morje. Šla sem z bratom, sestrično in prijateljico Tajo.

Na morje smo se peljali z avtobusom in celo vožnjo smo morali nositi maske. V koloniji nas je bilo 150 otrok. Vsak dan smo zapeli Mikovo himno, se kopali, igrali … Spoznala sem veliko novih prijateljev. Zadnji dan nas je prišla obiskat Ana Praznik.

Upam, da bom naslednje leto lahko šla spet.

Ajda Kašman, 4. razred

Počitnice so se začele malce drugače kot lani. Prvi mesec sem redno vsak dan hodila na plavanje, doma sem veliko pospravljala, avgusta pa so se zares začele počitnice.

Najprej sva se skupaj z mamo odpeljali z vlakom do Kopra. Iz Kopra sva z avtobusom odšli v Portorož. V Portorožu sem dve noči prespala v hotelu s petimi zvezdicami. Za zajtrk je bilo na izbiro veliko jedi. Čez dan sva se hodili kopat na bazen, ki je imel morsko vodo. V morju se nisem kopala, sem pa nekajkrat skočila s pomola. Prvo večer sva odšli na “butkače“ in na dunajsko kolo. Naslednji dan sva preživeli na bazenu in v sobi, saj je bilo zunaj zelo vroče. Zvečer sva odšli raziskat mesto Portorož. Tam sva pojedli pico. Naslednji dan sva se odpravili domov. Čez počitnice sem še bila v kopališču Thermana (Laško), v sobi pobega (Maribor), med krošnjami (Rogla), na adrenalinskem sankališču (Rogla) in v živalskem vrtu (Ljubljana). Veliko časa sem preživela pri sestričnah Sari in Tinkari.

Te počitnice mi bodo ostale v spominu, ker se mi je veliko zgodilo. Če si kdo želi ogledati lepote Slovenije, ima res nešteto možnosti. V  počitnicah sem se imela “fajn“ in bila sem malo preveč na telefonu. Kljub vsem dogodkom, ki so se dogajali, sem pogrešala šolo.

                                                                                             Urška Krajnc, 6. razred

Počitnice sem preživel na morju in doma.

Ko so se počitnice začele, sem komaj čakal, da grem na morje. Ko je prišel prvi avgust, smo spakirali stvari in šli spat. Ob treh zjutraj smo se zbudili in se odpravili na pot. Med vožnjo smo se ustavili na dveh počivališčih, da smo šli na stranišče in spili malo vode. Vozili smo se kar šest ur. Ko smo prišli na cilj, smo raztovorili in se šli kopat, bilo je super. Med kopanjem smo srečali tudi mojega prijatelja s treninga – Aljaža. Igrali smo se metanje žoge, skakali s pomola in še veliko drugih stvari. Naslednji dan je prišel prijatelj Tai z njegovo družino. S Taiem sva s supom odšla na bližnji otok Škol, na njem pa sva videla dve kači, polno martinčkov in tri koze. Bilo je super. Ko sva prišla nazaj, smo z družino odšli s čolnom na otoka Pašman in Vrgado. Na Pašmanu smo našli veliko školjk,  na Vrgadi pa smo bili na peščeni plaži. Na Vrgadi ni bilo avtov. Šli smo na največji del otoka in na njem je bil zelo lep razgled.

To so bile moje počitnice in bile so mi všeč.

Jure Wingerl, 6. razred

Te počitnice smo se odločili, da bomo šli kampirat. Kampirali smo v Bohinju in v Šobcu.

Na zadnji šolski dan smo spakirali in odšli še isti dan. V Bohinj smo prišli ob šestih. Na hitro smo odšli v trgovino po hrano, potem pa začeli sestavljati oz. postavljati šotor. Vse smo pripravili v eni uri. Takoj smo odšli v vodo, ampak je imela samo 15 stopinj, zato smo namakali le noge. Po tem napornem dnevu smo pojedli večerjo in se odpravili spat. Vse tri noči so bile zelo mrzle. Drugi dan smo se s kolesi odpravili okoli jezera. Po treh dneh smo pospravili stvari in odšli domov.

Čez nekaj dni smo odšli v kamp Šobec. Na pot smo se odpravili že ob šestih zjutraj. Prispeli smo ob devetih. Tam smo postavili šotor in vse potrebno. Ker nam je bilo zelo vroče, smo se šli kopat.  Voda je sicer bila malo mrzla, a ne preveč. Naslednji dan smo se s kolesi odpravili do Bleda na kremne rezine in okoli jezera. Po treh vročih dneh smo odšli, ker je bil napovedan dež.

Počitnice so mi prehitro minile.

Eva Vrbnjak, 6. razred

Veselila sem se počitnic, toda vseeno sem vedela, da bom pogrešala šolo. Korona mi je malo prekrižala načrt, da bomo odšli na Hrvaško.

Moje počitnice so se začele v termah Banovci. Tja je prišla tudi moja prijateljica Lea. Spali smo v babičinem in dedkovem avtodomu. V termah sem se prehladila, zato smo odšli malo prej domov. Nato smo s starši odšli na Koroško. Tam smo preplezali ferato (zavarovano plezalno pot) na Peci, šli v rudnik Mežica (pod Peco) in se kopali. Potem sem praznovala rojstni dan in odšla v Gardaland, kjer sem se zelo zabavala. Sledil je še enotedenski dopust po Sloveniji, nato pa izlet v Krajnsko goro, kjer sem preplezala še dve ferati. Predzadnji teden počitnic pa smo s sošolko Moniko ter dedijem in babico odpotovali na morje.

Počitnice so mi kljub koroni bile zelo všeč.

Nika Lubej, 6. razred

Če povem iskreno, so za mene počitnice kar prehitro minile. Če ne bi imeli koledarja in telefonov ter računalnikov, bi rekla, da smo dobili  spričevala komaj pred dvema tednoma.

Počitnice sem preživela polovico časa na morju, polovico časa pa doma. Na morju sem dosti plavala, igrala sem »šnops« z atijem, ponoči sem pa bila zunaj na terasi. Doma sem se večkrat slišala s prijatelji po telefonu in z njimi igrala skupno igro oziroma aplikacijo Roblox. Gledala sem tudi televizijo in poslušala glasbo.

Med počitnicami sem tudi prebrala dve knjigi, in sicer Hura za punce ter Harryj Potter – Ognjeni kelih (4. del). V knjigi Hura za punce ženska po imenu Julija želi povedati, s kakšnimi težavami se srečujejo dekleta, stara od devet do trinajst let in kako te težave rešiti. Harry Potter je zaenkrat moja najdaljša knjiga, kar sem jih prebrala. Ima šeststo strani. Zgodba je govorila o trišolskem turnirju, kar pomeni, da so se pomerile tri čarovniške šole. Knjigi sta mi bili zelo zanimivi.

Na morju pa sem srečala tudi dve prijateljici po imenu Beatka in Kaja, ki živita na Češkem v Pragi. Poznamo se že štiri leta. Skupaj igramo karte, skačemo s pomola in se igramo z igračami. Slovenski in češki jezik sta si kar podobna, zato se razumemo. Če pa česa moji dve češki prijateljici ne razumeta, jima poskušam povedati v angleščini.

»Ahoj« počitnice.

                                                                                                Katarina Božac, 6. razred

Med počitnicami smo šli z družino na zipline na Bledu. Bilo me je strah, saj še nikoli nisem bil na takšni višini.

Na začetku so nam pokazali, kako se ustaviti in držati. Prišli smo do prvega ziplinea, ki je bil najkrajši. Po prvem spustu me je bilo še vedno strah, po drugem pa niti ne več toliko. Jaz sem moral iti v tandemu z vodičko. Potem smo se ustavili še v restavraciji. Videli smo tudi Triglav.

Bilo mi je zelo zabavno in zanimivo. Najslabša stvar je bila vožnja z avtom do Bleda in domov.

Gašper Fradl, 6. razred

Med počitnicami je babica mene in mojo sestro peljala na izlet na Ptujski grad.

Ker sva bila pri babici na počitnicah skoraj vsak dan, naju je pogosto peljala na izlete. Takrat smo se odločili, da gremo na Ptujski grad. Ko smo plačali vstopnino, smo si ogledali pustne maske. Bile so pisane in številčne. Toda bolj kot maske mi je bil všeč drugi del gradu. Tam so bile lepe sobe z zlatimi lestenci, fino izrezljanim pohištvom in s slikami grofov ter z lovskimi prizori. V največji dvorani so bile ogromne slike in portreti. Na njih so bili upodobljeni turški sultani, baroni, bojevniki, živali in junaki iz antičnih knjig. V gradu je bila tudi orožarna. V njej so bili razstavljeni meči, sablje, topovi, sekire, puške, kopja, pa tudi lep oklep nadvojvode. Posebnost zbirke so bili tudi turški noži imenovani »jatagani« . Ogledali smo si tudi razstavo glasbil in srednjeveške umetnosti. V slednji so bili predvsem kipi svetnikov. Po ogledu gradu smo se odpravili v park. Tam smo pojedli sendviče in se igrali.

Ta dan mi je bil zelo všeč. Sploh del, ko je bil čas za malico.

Mai Horvat, 6. razred

Med  počitnicami sem šla k svoji sestrični Sari.

V petek zvečer sem šla k Sari. Obe sva se zelo veselili. Ko sem bila pri njej, sem se razpakirala,  kasneje sva se šli kopat v bazen. Ko sva se posušili, nama je botrica prinesla sladoled. In ker je bila ura že zelo pozna sva se stuširali, umili zobe, si oblekli pižamo in šli spat. Zjutraj sva pojedli zajtrk, se oblekli, obuli teniske in šli na kolo. Domov sva prišli v času kosila. Ko smo pojedli kosilo, sva se s Saro šli kopat v bazen. Popoldan sva šli na dvorišče za hišo postavit šotor. Nato sva v šotor odnesli vzglavnike, odeji in blazine. Že prej nama je boter naložil film Cinderella  Story, ki sva ga gledali v šotoru. Kar pozno sva zaspali. Zjutraj smo šli v vodni park Aqualuna, tam smo bili cel dan in se odlično zabavali. Ves dan sva se s Saro vozili po toboganih. Ko smo prišli domov, smo se najedli in šli spat. Zjutraj po zajtrku sem morala spakirati, ker sem šla domov.

Imela sem se super, ampak sem bila malo žalostna, ko sem šla domov, ker bi še ostala pri sestrični.

Alina Tkalčič, 7. razred

Med počitnicami smo bili na morju v Karlobagu.

Odpravili smo se zgodaj zjutraj in po dolgi vožnji prispeli na cilj. Ko smo se razpakirali, smo odšli na plažo. Na dvorišču apartmaja smo imeli velik bazen. Spoznal sem prijatelje s Poljske in Nemčije. Imeli smo se zelo lepo, saj smo se igrali različne igre. Na plaž , kjer sem skakal s pomola, sem šel samo dvakrat. Voda je bila nizka, tako da bi se lahko poškodoval. Zato sem se raje kopal v bazenu. Po sedmih dneh je prišel čas za odhod. Spakirali smo kovčke in odšli spat.

Zjutraj smo se poslovili in odpeljali proti domu.

Andraž Majal, 7. razred

 

SPREJEM PRVOŠOLCEV NA OŠ KORENA

Na OŠ Korena smo 1. 9. 2021 med učence sprejeli 11 prvošolčkov. Na slovesnem sprejemu sta jih pozdravila ravnatelj OŠ Korena, Peter Lešnik, in župan Občine Duplek, Mitja Horvat. Prvošolci so ob sprejemu prejeli šolske nahrbtnike z logotipom šole in ostale manjše pozornosti. Za spomin so si ustvarili sliko z odtisom svoje dlani.

Mnenja prvošolcev o prvem šolskem dnevu:

Prvi šolski dan mi je bil zelo všeč. ELA

Komaj sem čakala, da pridem končno v šolo. MAJA

Pred prvim šolskim dnem sem bila zelo vznemirjena. AJDA

Komaj sem čakal prvi šolski dan. TIM

Zelo sem se razveselila torbice, ki smo jo dobili v šoli. NIA

Meni je bil prvi šolski dan v redu. NINO

Najbolj mi je bilo všeč, da sem dobila novo učiteljico. TINA

Zelo sem se razveselila figurice Lili. EMA

Všeč mi je bilo, ko smo dobili škatlo z delovnimi zvezki. LIA

Zelo sem bila vesela, ko smo zraven vseh darilc prejeli še sončnico. META

Prvi šolski dan mi je bil zelo všeč. ŽIGA

Zapisala: Janja Tepeh, učiteljica 1. razreda

Fotografija 1 in 2 (novinci)

Fotografirala: Janja Tepeh